Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ειρήνη Φραγκάκη, απαντά στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!

Η Ειρήνη μια μάνα, μια γυναίκα που δίνει τα πάντα σε ότι αγαπάει, ήρθε στην αυλή μας μέσα στην ταπεινότητα, να μας μιλήσει για τη γραφή της, αλλά και για...
όσα την προβληματίζουν στην «άγρια» καθημερινότητα που ζούμε…
Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Η άδολη, η αγνή και χωρίς συμφέροντα αγάπη και φιλία που εισέπραττα από τους δικούς μου ανθρώπους !
Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Ο ήρωας των παραμυθιών μου είναι η Ειρήνη Φραγκάκη στη θέση του Νιλς Χολγκερσον να ταξιδεύει πάνω σε μια αγριόχηνα σε όλο τον κόσμο και να ζω κάθε στιγμή μια καινούρια περιπέτεια.
Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει; Η συγχώρεση είναι δικαίωμα και δύναμη του Θεού. Ποια είμαι εγώ η «μικρή» η «ταπεινή» που θα καπηλευτώ τις δυνάμεις του Θεού!
Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Πιθανότατα την υπομονή μου, που φτάνει τα όρια της «γαϊδουρινής».
Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Επειδή αγαπώ τους ανθρώπους, εμπιστεύομαι εύκολα.
Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε; Την μοίρα τους οι άνθρωποι την πιάνουν από τα μαλλιά, δεν την καλοπιάνουν.
Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας; Με ένα ζεστό βλέμμα, μια αγκαλιά, ένα σ’ αγαπώ, μια καλή κουβέντα, ανάλογα την περίπτωση και τον άνθρωπο.
Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Η φύση μου είναι από μόνη της αισιόδοξη, δεν είναι κάτι που το επιλέγω!
Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Επιμελούμαι με τον Εκδοτικό μου Οίκο, το νέο μου μυθιστόρημα που το περιμένουμε σύντομα, τελειώνω το επόμενο μυθιστόρημα, συντονίζω τις επόμενες παρουσιάσεις που θα κάνω για το παραμύθι μου «Το αστέρι κι η ευχή» από τις Εκδόσεις Ανάσα, τον Οκτώβριο και αφιερώνω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ στην πολυμελή οικογένειά μου!
Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας; Η ψυχή μου είναι ο θησαυρός μου, εκεί έχω όσα και όσους αγαπώ. Και δεν αφήνω να μου την πειράξει κανείς.
Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία; Κάλπικη λίρα.
Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Η κάρτα από έναν γνωστό λυράρη του τόπου μου, με αφιέρωση που έγραψε για μένα την ημέρα που γεννήθηκα. Δεν την αποχωρίζομαι ποτέ.
Ποια είναι η αγαπημένη σας ατάκα; Ή λέγε τι σιγής κρείττον ή σιγήν έχε.
Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε; Η φαντασία μου δεν έχει όρια, όμως αυτό πραγματικά με τρόμαξε σαν σκέψη.
Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά κριτήρια, είναι αυτά που καθορίζουν την σχέση, την χρήση ή την απαγόρευση διαφόρων μορφών τέχνης με την εξουσία. Μία τέτοια ερώτηση, δεν μπορεί να απαντηθεί με ελαφρά την καρδία, χρειάζεται μία πραγματικά εις βάθος ανάλυση.
Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων;  Δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. «Κάποιοι» ΘΕΛΟΥΝ να κάνουν τον κόσμο να το πιστεύει.
Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Εφόσον όσοι νόμοι υπάρχουν, είναι και σε εφαρμογή, θα έθετα δικό μου νόμο ο οποίος θα δίκαζε την κάθε κυβέρνηση μετά την λήξη της θητείας της σε σχέση με όσα προεκλογικά είχε τάξει και πόσα από αυτά εφάρμοσε κατά την διάρκεια της θητείας της. (εδώ σε θέλω κάβουρα)
Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους; Ο άνθρωπος είναι το τελειότερο ον. Τελειότερο και ως προς το καλό και ως προς το κακό. Και η ψυχή του είναι άβυσσος. Δεν ξέρεις ποιον να μην φοβηθείς, δεν ξέρεις ποιον να εμπιστευτείς με την λογική. Ευτυχώς όμως ο Θεός μας χάρισε και το ένστικτο που μας βοηθάει να διαχωρίζουμε, να ξεχωρίζουμε και  να ξεσκαρτάρουμε, έτσι ώστε να μην  φοβόμαστε να επιλέγουμε τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας.
Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Άλογο.
Πιστεύετε στα όνειρα; Και σε αυτά που κάνω στον ύπνο μου και σε αυτά που δημιουργώ όταν είμαι ξύπνια.
Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Να μείνει όσο γίνεται πιο πολύ… παιδί. Θα είναι περισσότερο χρόνο ευτυχισμένο!


Γεννήθηκα αερικό… λέγανε ότι έπεσα στη Γη από άλλο πλανήτη, μάλλον γιατί ουδέποτε συμβιβάστηκα με τα δεδομένα των υπολοίπων… αντιδραστικό παιδί και ναι..πάντα παιδί.
Γράφω γιατί εμπνέομαι από παντού.
Γράφω γιατί αυτός είναι ο τρόπος μου να αναλύω καλύτερα τις καταστάσεις… γιατί αυτό είναι η ανάσα μου.
Γράφω γιατί προβληματίζομαι, όχι επειδή είμαι πολίτης αυτής της χώρας και κάτοικος αυτού του πλανήτη, αλλά επειδή αναρωτιέμαι τι στα κομμάτια είναι αυτό που μας πάει πίσω, κι ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει…
Γράφω γιατί αυτά που σκέφτομαι κι αυτά που νιώθω, θέλω να τα μοιράζομαι…
Γράφω γιατί η γραφή για μένα είναι μαθηματικά.
Ένα κι ένα κάνουν δύο. Κι επειδή τα μαθηματικά είναι η πιο καθαρή γλώσσα αυτήν χρησιμοποιώ μόνο που το κάνω με γράμματα, αντί για αριθμούς…
Πως; Θα σου δώσω τις πράξεις, εσύ θα βρεις τις λύσεις.
Γυρίζω την πλάτη μου στα… βοηθήματα…



Η Ειρήνη Φραγκάκη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Σητεία της Κρήτης το 1976. Τα τελευταία χρόνια, ζει στην Αθήνα μαζί με τον σύζυγό της και τα 5 παιδιά της.
Από την γενιά της μητέρας της είναι απόγονος του μεγάλου κρητικού ραψωδού Βιτσέντζου Κορνάρου.
Ασχολείται με τη συγγραφή μυθιστορημάτων για ενήλικες, παιδικών βιβλίων, ποίησης, στίχων, ζωγραφίζει και φτιάχνει κοσμήματα.
Η αγάπη που άνθισε στην ψυχή μου” -  ΔΥΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ (υποψήφιο για βραβείο στον διαγωνισμό του ΕΚΕΒΙ «Το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς 2011»).
Η πεταλούδα της νύχτας” - Ελληνική Πρωτοβουλία.

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)