Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Η Λυδία Ψαραδέλλη απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Ο λόγος της… «Βάλτε στόχο το να γίνεστε κάθε μέρα καλύτεροι από...
ότι ήσασταν χτες και μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με τις ικανότητες κάποιου άλλου. Πατήστε γερά στα πόδια σας και, γιατί όχι, υπερνικήστε τα ελαττώματά σας!»
Και αν αυτό ακούγεται λίγο, η Λυδία μέσα από αυτή μας την κουβέντα έρχεται να πει και άλλα…

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Η φίλη μου η Καίτη, το ξέγνοιαστο παιχνίδι μας που κράταγε όλη μέρα με τα ποδήλατα.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Η Χιονάτη, αδικημένη και σε κίνδυνο. Από την πρώτη φορά που παρακολούθησα την ταινία στον κινηματογράφο και με έβγαλαν οι γονείς μου κλαίγοντας από την προβολή.

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας; Και να ήθελα να «κρυφτώ» δεν θα μπορούσα να το κάνω. Ο κάθε χαρακτήρας, οποιουδήποτε συγγραφέα, κρύβει μικρά δικά του στοιχεία. Αυτά δεν είναι απαραίτητο να έχουν να κάνουν με τα πιστεύω ή την συμπεριφορά του. Μπορεί να πηγάζουν από δικές του εμπειρίες, γνώσεις, συναναστροφές με άλλους ανθρώπους. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν εκείνο το «μικρό μυστικό» ακούγεται σε μια ανάγνωση του κειμένου σου, μέσα από κάποιον άλλον και μόνο εσύ γνωρίζεις τι κρύβεται πίσω από εκείνες τις λέξεις.  

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Την ενσυναίσθησή μου. Μπορώ εύκολα να μπω στην θέση κάποιου και να καταλάβω τι αισθάνεται. Έτσι μπορώ να τον βοηθήσω. Κάτι που είναι σημαντικό για μένα.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Η τελειομανία μου. Παλεύω καθημερινά να θυμάμαι ότι απλώς πρέπει να γίνομαι καλύτερη σε σχέση με το χτες, διαφορετικά τα εμπόδια που θα έβαζα στον εαυτό μου, θα ήταν πολλά. Αυτό ήταν κάτι που το αντιμετώπιζα για πολλά χρόνια. Χαίρομαι που η ζωή με έκανε να συνειδητοποιήσω την αλήθεια. Αυτό θέλω να καταλάβουν και όσοι προσπαθούν να καταφέρουν κάτι διαφορετικό ή τους αρέσει κάτι που δεν θα τόλμαγαν ποτέ να κάνουν γιατί πιστεύουν ότι οι αντοχές τους θα τους προδώσουν: Μη το βάζετε ποτέ κάτω και κυνηγήστε το όνειρό σας. Δουλέψτε αδιάκοπα και με πάθος. Βάλτε στόχο το να γίνεστε κάθε μέρα καλύτεροι από ότι ήσασταν χτες και μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με τις ικανότητες κάποιου άλλου. Πατήστε γερά στα πόδια σας και, γιατί όχι, υπερνικήστε τα ελαττώματά σας!

Την μοίρα, την θεωρείτε γραφιά της ζωής σας; Ναι, πιστεύω ότι κάποια πράγματα ήταν γραπτό να συμβούν. Ποτέ όμως δεν εφησυχάζω. Παλεύω για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ακόμα και ενάντια σε αυτά που ήταν γραπτό να συμβούν. Όλοι μας έχουμε την δύναμη να χαράξουμε μια διαφορετική ρότα.

Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας; Με πράξεις αλλά και με λόγια. Με αυτοθυσία. Έχω μάθει να είμαι δοτική σε εκείνους που αγαπώ. Είναι όμορφο να μπορείς να αισθανθείς αγάπη αλλά και να την δείχνεις με όλους τους τρόπους.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Αντιμετωπίζω τα πάντα με υπέρμετρη αισιοδοξία. Αυτό με βοηθάει στην καθημερινότητά μου, να διαχειρίζομαι μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα ή δυσκολίες της ζωής. Πιστεύω ότι η αισιόδοξη ματιά, είναι ο ισχυρότερος εχθρός των δοκιμασιών που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Είμαι σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας. Ασχολούμαι με το digital marketing, γράφω κείμενα για ιστοσελίδες, διαφημίσεις και ό,τι άλλο με εμπνέει. Λογοτεχνώ και διδάσκω δημιουργική γραφή μέσω της προσωπικής μου ιστοσελίδας LydiaPsaradelli.gr. Αρθρογραφώ στο iArt.gr ενώ διαχειρίζομαι ιστοσελίδες και σελίδες στα social media.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας; Δεν μπορώ να ταυτίσω την δική μου ζωή με κάποια ελληνική ταινία. Είμαι 43 ετών οπότε όλη μου η παιδική ηλικία είναι γεμάτη ελληνικές ταινίες. Ακόμα και σήμερα παρακολουθώ ελληνικό κινηματογράφο και θαυμάζω που, σε πείσμα των καιρών, παραμένει ζωντανός και μάλιστα με πολλές διακρίσεις.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Το γούρι μου δεν είναι αντικείμενο, αλλά ο γιος μου. Σε κείνον χρωστάω τα πάντα και είμαι σίγουρη ότι ο ίδιος θα βοηθήσει να γίνει το αύριο καλύτερο για πολύ κόσμο.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ατάκα; Κράτα γερά! Συμβουλή προς φίλους, γνωστούς, συγγενείς, συνεργάτες και μαθητές. Ό,τι κι αν αντιμετωπίζετε –γιατί κακά τα ψέματα, η ζωή είναι πολλές φορές δύσκολη και άδικη- μη το βάζετε κάτω! Παλέψτε και δείξτε πόσο δυνατοί είστε. Κρατήστε γερά!

Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε; Οι χιλιάδες κόσμου που εργάζονται στα ΜΜΕ είναι άνθρωποι που έχουν μάθει να εργάζονται σκληρά επί 24ώρου βάσεως. Πιστέψτε με το γνωρίζω από πρώτο χέρι καθώς κινήθηκα στον χώρο για αρκετά χρόνια ενώ πολλοί αγαπημένοι μου φίλοι και συγγενείς εργάζονται στα ΜΜΕ και γνωρίζω ότι δεν το βάζουν εύκολα κάτω. Προσαρμόζονται και καινοτομούν. Έτσι πιστεύω ότι πολλά θα αλλάξουν, θα εξελιχθούν και όχι μόνο θα βρουν την δική τους θέση στο αύριο αλλά και θα την καθορίσουν.

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Οι έξυπνοι ηγέτες στηρίζουν τις τέχνες, πάντα υπό τον φόβο τους. Κρύβεται πολλή δύναμη πίσω από οποιαδήποτε μορφή τέχνης.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων; Αν κάνετε ένα γκάλοπ μεταξύ των ανθρώπων που κινούνται με τα ΜΜΜ, τρέχουν όλη μέρα και παλεύουν να ζήσουν με έναν μικρό μισθό θα σας πουν ότι δεν θέλουν να εναποθέσουν την τύχη τους στα χέρια «ξένων».

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Θα θέσπιζα πιο δίκαιους, προς το λαό, νόμους ξεκινώντας από την φορολογία.

Αν μια κακιά μάγισσα σας έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Θα ήθελα να είμαι η κουκουβάγια που κοσμεί το ομότιτλο βιβλίο του Samuel Bjork που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, λόγω της σοφίας της. Βέβαια, το συναρπαστικό θα ήταν να με μετατρέψει για τιμωρία σε ένα ζώο που δεν μου αρέσει καθόλου, οπότε θα διάλεγα ένα ερπετό, το φίδι. Κρύο και επικίνδυνο. Δεν θα ήθελα να είμαι ένα φίδι (κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά).

Πιστεύετε στα όνειρα; Πιστεύω στα όνειρα και στην πραγματοποίησή τους. Γνωρίζω ότι όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να το πιστέψεις. Και τι καλύτερο από το να έχεις όνειρα στα οποία μπορείς να πιστέψεις;

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Αν μου ζήταγε ένα παιδί μια συμβουλή, θα του έλεγα να ζήσει την παιδική του ηλικία, χωρίς έγνοιες και να προετοιμαστεί για μια πανέμορφη ζωή γεμάτη προκλήσεις, όνειρα και ελπίδες, συναρπαστικούς ανθρώπους και άπειρες γνώσεις. Έναν κόσμο για τον οποίο αξίζει να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις όταν μεγαλώσει.



Η Λυδία Ψαραδέλλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση και Οικονομία Επιχειρήσεων, Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ενώ εμπλούτισε τις γνώσεις της παρακολουθώντας μαθήματα σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ανάμεσά τους το Yale University και το Nanyang Technological University of Singapore
Απασχολείται σαν Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας (digital marketing, κείμενα).  Λογοτεχνεί και διδάσκει δημιουργική γραφή μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας LydiaPsaradelli.gr.
Άρθρα και κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες, έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις ενώ έργα της έχουν λάβει τιμητικές διακρίσεις σε διεθνείς λογοτεχνικούς.
Το 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εντύποις, η νουβέλα «Το Μυστικό της Καρυδιάς» που έγραψε με τη συγγραφέα – νευρολόγο, Μηλέβα Αναστασιάδου.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)