Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

«ΛΥΣΙΑΣ 2018»



Ο ΛΥΣΙΑΣ είναι Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός...
μέσω Internet, ο οποίος οργανώνεται για 21η συνεχή χρονιά. Ο διαγωνισμός διεξάγεται παραδοσιακά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, τη Microsoft Hellas και την COSMOTE, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Λαμπράκη, της ΕΕΔΕ, της ΕΠΥ και της Cyprus Computer Society, διακεκριμένων επιστημόνων από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, καθώς και εκπαιδευτικών απ’ όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.
Σκοποί του διαγωνισμού:
Η ευγενής άμιλλα μεταξύ μαθητών και μαθητριών σε θέματα τα οποία σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους και τις σχολικές γνώσεις.
Η παιδαγωγική και διδακτική προσέγγιση της γνώσης με διερευνητικό και παιγνιώδη τρόπο μέσα από το τρίπτυχο: «ΑΝΑΖΗΤΩ – ΒΡΙΣΚΩ – ΕΠΙΛΥΩ/ΑΠΑΝΤΩ».
Η έμφαση στην κριτική αντιμετώπιση προβλημάτων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και όχι στην απομνημόνευση και παράθεση πληροφοριών.
Η εξοικείωση των μαθητών με τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας και η αξιοποίηση των εφαρμογών τους, με την απόκτηση εμπειρίας σχετικά με το διαδίκτυο.
Η χαρά από τη διαδικασία της συμμετοχής σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι αναζήτησης και στρατηγικής.
Επιπλέον, ο ΛΥΣΙΑΣ έχει χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς, αφού προωθεί τη σημαντική ιδέα «Παίζω και Βοηθάω»! Για κάθε συμμετοχή οι διοργανωτές, καταβάλλουν χρηματικό ποσό σε ίδρυμα που βοηθάει παιδιά.
Δυνατότητα συμμετοχής στο ΛΥΣΙΑ έχουν όλοι οι Έλληνες μαθητές Δ΄ - Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό (Απόδημος Ελληνισμός). Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις στη χρήση των υπολογιστών, παρά μόνο πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι συμμετέχοντες πληροφορούνται τους όρους από τον δικτυακό τόπο του ΛΥΣΙΑ ή τα σχολεία τους. Μπορούν να συμμετέχουν σε δοκιμαστικά παιχνίδια (demo) για να εξοικειωθούν με τους κανόνες του παιχνιδιού. Η συμμετοχή απαιτεί τη δημιουργία προσωπικής ταυτότητας με εγγραφή, η οποία περιλαμβάνει:
Όνομα (USERID) και ΜΥΣΤΙΚΟ κωδικο (PASSWORD) - (μοναδικά για κάθε χρήστη),
Προσωπικά Στοιχεία (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο, τάξη, σχολείο, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), τα οποία αξιοποιούνται μόνο στον ΛΥΣΙΑ.
Κάθε χρήστης έχει ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΟΝΟΜΑ (USERID) με το οποίο μπορεί να συμμετέχει και στις δύο φάσεις του διαγωνισμού. Σε περίπτωση δήλωσης ανακριβών στοιχείων ή δημιουργίας πολλών κωδικών, αποκλείεται η συμμετοχή στην τελική φάση του ΛΥΣΙΑ.
Η αρχική φάση διεξάγεται από 1η έως 31 Μαρτίου 2018
(από 00:00 της 01/03 έως 23:59 της 31/03).
Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν ατομικά, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε βοήθημα, από οποιονδήποτε χώρο της επιλογής τους, ή την τάξη τους, με πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Στην τελική φάση προκρίνονται οι 300 πρώτοι κάθε τάξης, ανάλογα με το σκορ που συγκέντρωσαν στο παιχνίδι, στην καλύτερη από τις 3 προσπάθειές τους.
Η τελική φάση διεξάγεται, Σάββατο 5 Mαΐου 2018
 10:00-13:00 για το Δημοτικό,
 13:00-15:00 για το Γυμνάσιο και
 15:00-16:00 για το Λύκειο
σε προκαθορισμένα Κέντρα ΛΥΣΙΑ, τα οποία δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο.
Το παιχνίδι διεξάγεται παρουσία επιτηρητών σε χρονικό διάστημα 1 ώρας, σε 1 προσπάθεια και δεν επιτρέπεται η συνεργασία ή χρήση βοηθημάτων (παρά μόνο αυτών που παρέχονται από το παιχνίδι).
Οι πρώτοι νικητές και οι συμμετέχοντες στην τελική φάση κερδίζουν δώρα και βραβεύονται στην Τελετή Βράβευσης (συμμετέχοντες, νικητές, σχολεία, δώρα και ημερομηνίες ανακοινώνονται στον δικτυακό τόπο).
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ: