Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Έτσι θα διατίθενται τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης!!!


Από την Έφη Τσιβίκα


Μ ε τους όρους του κρατικού μονοπωλίου, μέσω...
των φαρμακείων, θα διατίθενται τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, αρχικά με δίγραμμη συνταγή γιατρού και στη συνέχεια θα γίνει ένταξή τους και στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως προβλέπει το σχετικό Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη.
«Επειδή φτιάχτηκε για άλλου τύπου ανάγκες, το σύστημα του κρατικού μονοπωλίου, χρειάζεται μία ευέλικτη αναμόρφωση, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πιθανότητα αυξημένη ζήτηση αυτών των προϊόντων. Καταρχάς, υπάρχει η ιδέα της δίγραμμης συνταγής, και σε δεύτερο χρόνο, προετοιμάζουμε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όχι μόνο για την κάνναβη αλλά και για τις άλλες ουσίες που περιλαμβάνονται στους πίνακες Β και Δ, όπως τα οπιοειδή, οι βενζοδιαζεπίνες κλπ.», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Νομοσχεδίου.
Παράλληλα, τόνισε ότι το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί, σε συνεργασία και με την ΗΔΙΚΑ θα διασφαλίζει αφενός τη συναγογράφηση του σκευάσματος με ευθύνη του γιατρού, ενώ μελετάται, επίσης, η δημιουργία μητρώου ασθενών που θα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη, προκειμένου να είναι μεν η διαδικασία ελεγχόμενη, αλλά αυτοί που έχουν τεκμηριωμένα ιατρική ανάγκη γι’ αυτά τα σκευάσματα να μπορούν να τα προμηθεύονται με όσο γίνεται πιο ευχερή και προσβάσιμο τρόπο.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, που συστάθηκε από το υπουργείο Υγείας με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας,  αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης, «το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α. ),  όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες»… (mononews.gr)