Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Φρούτα που μας προστατεύουν όπως η ασπιρίνη…


Επιστημονικές αμερικανικές έρευνες έχουν δείξει...
ότι η τακτική χρήση της ασπιρίνης θα μπορούσε να προλάβει 600.000 εμφράγματα το χρόνο εκ των οποίων μάλιστα τα 200.000 θα ήταν μοιραία.
Επίσης η τακτική χρήση της ασπιρίνης, θα μπορούσε να προλάβει 25.000 θανάτους τον χρόνο, από εγκεφαλικά επεισόδια!
Το όφελος από την καθημερινή λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης δεν σταματά εδώ, καθώς η δράση της αποδεικνύεται σωτήρια και στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, όπως εξηγεί ο Dr. Ιωάννης Μεριανός.
Αν λοιπόν είστε μετά τα 40 και ο γιατρός δεν σας έχει προτείνει την κατανάλωση μιας μικρής δόσης ασπιρίνης κάθε ημέρα, δοκιμάστε να βάλετε στη διατροφή σας τα παρακάτω φρούτα, καθώς κάποια από αυτά περιέχουν ασπιρίνη.
Με απλά λόγια ένα από τα βασικά τους συστατικά είναι η σαλικυλίνη, η οποία αποτελεί και την κύρια φαρμακευτική ουσία της ασπιρίνης.
Οι καλύτερες πηγές φυσικής ασπιρίνης για την προστασία της καρδιάς σας, είναι τα σταφύλια και οι σταφίδες (και οι μαύρες και οι ξανθές), τα δαμάσκηνα, (φρέσκα και ξερά), τα σμέουρα, τα βερίκοκα και οι χουρμάδες.
Εδώ ίσως να βρίσκεται και το κλειδί για το περιβόητο «γαλλικό παράδοξο».
Οι Γάλλοι ενώ τρώνε πολλά λιπαρά τυριά συνηθίζουν κατά τη διάρκεια ή και μετά το γεύμα, να πίνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, διατηρώντας την καρδιά τους δυνατή.
Το κρασί ως γνωστόν προέρχεται από τα σταφύλια.
Ένας λόγος που οι χορτοφάγοι αρρωσταίνουν σπάνια από καρδιά, είναι ότι «τρώνε» 10% περισσότερες σαλικυλίνες από όσους τρώνε κρέας μια φορά την ημέρα!
Χρειάζεται όμως και προσοχή, καθώς ενώ η ασπιρίνη μας προστατεύει από ισχαιμικά εγκεφαλικά (είναι τα εγκεφαλικά που προκαλούνται από φραγμένη αρτηρία του εγκεφάλου) η αλόγιστη χρήση της για λόγους πρόληψης, μπορεί να σας κάνει ευάλωτους σε αιμορραγικά εγκεφαλικά.

clickatlife.gr – Dr. Μέριανος Ιωάννης