Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Δυστοπία & Μετά-αποκαλυπτική ζωή…


Οι Εκδόσεις iWrite, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα...
www.mindhack.gr καλούν τους Έλληνες συγγραφείς να πάρουν μέρος στον λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα:
 "Δυστοπία & Μετά-αποκαλυπτική ζωή"
Η ιδέα για το τέλος του κόσμου αποτελεί διαχρονικά ένα κομβικό ορόσημο για την ανθρωπότητα. Όμως το ενδιαφέρον για μία τέτοια δυσάρεστη τροπή δεν υπήρξε ποτέ τόσο μεγάλο όπως είναι στους καιρούς που βιώνουμε. Αρκετές παραδόσεις έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα έλευσης ενός Αρμαγεδδώνα, είτε από το διάστημα, είτε με ευθύνη του ίδιου του ανθρώπου (απολυταρχικά καθεστώτα, ανάπτυξη τεχνολογικών όπλων κτλ.), που θα αφανίσει όλα όσα γνωρίζουμε και θεωρούμε δεδομένα.
Ακόμα και στη Λογοτεχνία, τις τελευταίες δεκαετίες, μπορούμε να βρούμε αριστουργηματικά έργα που μιλούν για μία τέτοια μετα-αποκαλυπτική πραγματικότητα ή για ένα επερχόμενο τέλος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ανυπέρβλητο 1984 του Orwell, το Brave New World του Aldous Huxley και πιο πρόσφατα το δίτομο Hunger Games που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Επιπρόσθετα, στο πέρασμα της ανθρώπινης Ιστορίας έχουν καταγραφεί αναρίθμητες καταστροφολογικές προφητείες που θεώρησαν πως το τέλος της ανθρωπότητας είναι αναπόφευκτο.

Μετά τις επιτυχημένες συμμετοχές των εκδόσεών μας, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, στα events του Φantasticon και της Fantasmagoriaαλλά και των σχετικών συλλογικών έργων που κυκλοφορήσαμε μέσα από τη διενέργεια διαγωνισμών και ειδικών συνεργασιών (βλ. “Ιστορίες της γιαγιάς Ιτιάς”, “Ζόμπι στην Ελλάδα”, “Εφιαλτικές Ιστορίες”, “Ιστορίες του ανάμεσα”), αποφασίσαμε να δώσουμε συνέχεια στις κινήσεις έμπρακτης στήριξης της Λογοτεχνίας του Φανταστικού στη χώρα μας.

Έτσι, ανακοινώνουμε σε συνεργασία με την ιστοσελίδα Εναλλακτικής Αναζήτησης  mindhack.gr την προκήρυξη ενός πρωτότυπου διαγωνισμού διηγήματος με τίτλο “Δυστοπία & Μετα-αποκαλυπτική ζωή”.
Η Ουτοπία μιλά για κάποιο παράδεισο. Η Δυστοπία μιλά για έναν προ πολλού νεκρό παράδεισο! Μία καθημερινότητα που δεν θα επιστρέψει ποτέ στην κανονικότητα και μας αποκαλύπτει το απόλυτο τέλος. Η Ανθρωπότητα είναι πια συνηθισμένη σε μία τέτοια εκδοχή, αφού οτιδήποτε γνωρίζουμε είναι χωρισμένο σε κύκλους που περιέχουν αρχή μέση και τέλος. Οι ιστορικές περίοδοι, οι λογοτεχνικές περίοδοι, ακόμα και η ίδια η ζωή, αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα. Τα προηγούμενα προεξοφλούν την ύπαρξη μιας ημερομηνίας λήξης. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι νιώθουμε διαχρονικά μία ανεξήγητη ανάγκη να εστιάζουμε πάντα στο υπέρτατο τέλος, στην ολοκλήρωση του κόσμου, όπως τον γνωρίζουμε. Συνάμα, μας απασχολεί και το τι θα συμβεί μετά από μία τέτοια ολοκληρωτική καταστροφή.

Προσκαλούμε, λοιπόν, όλους τους συγγραφείς του Φανταστικού, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μας στείλουν ένα διήγημα (έκτασης 1.000 με 2.500 λέξεων) με κεντρική ιδέα μία δυστοπική Πραγματικότητα. 

Μία έννοια που φανερώνει πως η μελλοντική ανθρωπότητα έχει φτάσει κοντά στο τέλος της, έπειτα από την ολοκληρωτική επικράτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και την καθημερινή μάχη των ανθρώπων για επιβίωση. Η ιστορία μπορεί να εκτυλίσσεται σε οποιονδήποτε τόπο (υπαρκτό ή φανταστικό), αρκεί να τοποθετείται στο μέλλον και να αναδεικνύει τόσο την επικράτηση της τεχνολογίας επί της ανθρωπότητας, όσο και τη μάχη των ανθρώπων για την επιβίωσή τους σε ένα εχθρικό μετα-αποκαλυπτικό περιβάλλον.
Για τις Εκδόσεις Πηγή και iWrite, απώτερος σκοπός τέτοιου είδους διαγωνισμών είναι η ανάδειξη και η προώθηση του πεδίου της Λογοτεχνίας του Φανταστικού στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, μέσα από την εμπειρία της συγγραφής και της διηγηματικής εξιστόρησης. Επιθυμούμε να δώσουμε ευκαιρίες σε Έλληνες συγγραφείς να αναδείξουν το ταλέντο τους, παντρεύοντας ένα ανερχόμενο ρεύμα Λογοτεχνίας με την Ιστορία, τη λαογραφία, τη φαντασία τις ιδιαίτερες κοσμοθεωρητικές μας αντιλήψεις και τη σύγχρονη πραγματικότητα που μας περιβάλλει, είτε ζούμε στα αστικά κέντρα, είτε στην περιφέρεια. 

Τα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν στον διαγωνισμό θα συμπεριληφθούν σε μία συλλεκτική έκδοση βιβλίου, η οποία θα παρουσιαστεί μέσα στο 2018 στο αναγνωστικό κοινό, μαζί με τη βράβευση του συγγραφέα που θα διακριθεί ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Ο χρόνος που θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση, καθώς και η επιτροπή που θα βραβεύσει τον συγγραφέα, θα γνωστοποιηθούν με το πέρας των διαγωνισμών.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τις Εκδόσεις iWrite (info@iwrite.gr | 2311 27 28 03 ή 21 10 12 6900).

Λεπτομέρειες για τον Διαγωνισμό
Διάρκεια

Ως ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού ορίζεται η 31η Μαρτίου 2018.

Αποστολή διηγημάτων

Οι συγγραφείς μπορούν να αποστείλουν το έργο τους ηλεκτρονικά στη  διεύθυνση dystopia@mindhack.gr ή σε ψηφιακό αρχείο (σε cd κ.λπ.) στη διεύθυνση Κωλέττη 15 & Εμμ. Μπενάκη, Εξάρχεια, Τ.Κ. 10 681, Αθήνα.
Οι αποστολές των διηγημάτων πρέπει πάντα να γίνονται με την ένδειξη “Για τον Διαγωνισμό Διηγήματος – Δυστοπία & Μετα-αποκαλυπτική ζωή”. Επίσης, θα πρέπει πάντα να υπάρχει ως συνοδευτικό υλικό ένα βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα (έως 150 λέξεις), καθώς και στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, email κ.λπ.).

Βραβεία Διαγωνισμού
Πρώτο βραβείο: Έκδοση έργου στην ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις iWrite.
Όλοι οι συγγραφείς που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ανεξαρτήτως βράβευσης ή όχι, θα λάβουν ειδική υποτροφία από τις Eκδόσεις iWrite της τάξεως του 20% για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης του έργου τους.
Τέλος, θα δοθούν τιμητικοί έπαινοι διάκρισης στα 3 πρώτα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν.
Περισσότερα για τους όρους συμμετοχής εδώ.


Εκδόσεις iWrite | Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή
www.iWrite.gr | info@iWrite.gr
Αθήνα | Κωλέττη 15 - Κέντρο | 211 01 26 900
Θεσσαλονίκη | ΦΙλίππου 49 - Κέντρο | 2311 27 28 03