Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Πόσο σημαντικό είναι το «πρώτο» ραντεβού;


Το πρώτο ραντεβού και για τα δυο φύλα, θεωρείται...
«ιδανικό», αφού η συνάντηση αυτή είναι γεμάτη προσδοκίες και επιθυμίες. Όλα είναι ένα σενάριο γεμάτο φαντασιώσεις και ονειρικές διεκδικήσεις ενός «τέλειου ραντεβού».
Η αγωνία κορυφώνεται μαζι με τον φόβο της διπλής προβολής:
1.     «Πόσο θα είμαι αρεστός;»
2.     «Πόσο θα μου αρέσει ο άλλος στο πρώτο αυτό ραντεβού;«
Κανένας δεν περιμένει στο πρώτο αυτό ραντεβού να δείξει όλη την «αλήθεια» του, αφού «φοράμε και οι δυο τα καλά μας ρούχα!». Η εικόνα που κυριαρχεί είναι εκείνη της διερεύνησης στο να «σε ψάξω να σε γνωρίσω πιο μέσα και να δω τα θετικά που με έχουν εντυπωσιάσει σε εσένα, αλλά και τα πιθανά αρνητικά που θα έχεις!».
Η συνάντηση αυτή που έρχεται μέσα από τον εντυπωσιασμό της γνωριμίας, εκφράζει ουσιαστικά τη δυναμική που παράγεται στη προσπάθεια μιας επικοινωνίας που στηρίζεται στα στοιχεία του χαρακτήρα μας και της προσωπικότητάς μας. Είναι αλήθεια ότι σε αυτό το ραντεβού που βρίσκεται μεταξύ ωραιοποίησης αλλά και… εξετάσεων και οι δυο υποψήφιοι σύντροφοι είναι αμυντικοί και αποφεύγουν πιθανές παγίδες απομυθοποίησης, αφου ο μύθος του «σε θέλω» και «μου αρέσεις» είναι το βασικό μας κίνητρο στο να βρεθούμε.
Το ερώτημα στο κλείσιμο αυτού του ραντεβού «Πόσο σημαντικό είναι να ξαναβρεθούμε;» έχει αξία στο εάν αληθινά έχουμε γοητευθεί ο ένας από τον άλλον στον ίδιο βαθμό που σίγουρα το αυθόρμητο «θα τηλεφωνηθούμε», υπόσχεται την επομένη φορά. Βέβαια, το χρώμα αυτού του ραντεβού από φιλικό σε ερωτικό καθορίζεται από τη ταυτότητα αυτής της εικόνας όπου ένα φιλί, ένα χάδι, ένα άγγιγμα με νόημα, ανοίγουν τη πόρτα των φαντασιώσεων και της σεξουαλικής επιθυμίας, για το τι περιμένει ο ένας από τον άλλον…
Αυτό το ραντεβού μπορεί να σημαίνει τη παρακάτω συναισθηματική και σεξουαλική αφύπνιση μιας σχέσης που γεννιέται, άρα είναι σημαντικό ως ξεκίνημα, κάτι πολύ όμορφο και σπουδαίο αλλά ίσως και να μην είναι τίποτα άλλο παρά από ένα… «χαμένο βράδυ». Ακόμα και έτσι όμως, έχει τη σημασία ότι βρεθήκαμε αλλά δεν πειστήκαμε ότι αξίζει να ξαναβρεθούμε!
Σεξ και πρώτο ραντεβού…
Στο πρώτο ραντεβού – τόσο ο ένας όσο και ο άλλος – έχει προετοιμαστεί για κάθε πιθανή πρόκληση και πρόσκληση που ακόμα και το σεξ παίζει εάν είναι αποδεκτό και από τις δυο πλευρές, ώστε ταμπού, προκαταλήψεις, ένοχες αλλά και φόβοι, να μην το σταματήσουν.
Ίσως ακόμη και σήμερα που η απελευθέρωση στα δυο φύλα δίνει το δικαίωμα στη γυναίκα να δει το πρώτο ραντεβού στο ερωτικό της κρεβάτι, χωρίς να χρεώσει τον άνδρα ότι βγήκε μαζί της μόνο για αυτό, δείχνοντας την επιλογή της. Έτσι θα απολαύσει μαζί του αυτό που θέλει χωρίς να φοβάται να μην χαρακτηριστεί «εύκολη».
Ακόμη και η νοοτροπία και η αντίληψη ότι δεν πρέπει να κάνει εύκολα σεξ μαζί του γιατί εκείνος μετά θα την αφήσει, αφού πήρε γρήγορα αυτό που ήθελε θεωρώντας ότι «μου έκατσε πολύ ευκολότερα, είναι πολύ ξεβγαλμένη», είναι εντελώς λάθος. Πολλά ζευγάρια που έκαναν σεξ στο πρώτο ραντεβού, είναι πιο ώριμα και ειλικρινή, χτίζοντας στη συνέχεια μια ωραία σχέση, από εκείνα που υποκριτικά απέφυγαν να εκφράσουν την επιθυμία τους, γιατί ήταν ακόμη πολύ νωρίς!
Συμπερασματικά, η πρώτη συνάντηση έχει πολλά πρόσωπα που δείχνουν μεταξύ τους οι «καινούργιοι σύντροφοι». Το ποσό σημαντικό είναι το πρώτο ραντεβού μιας σχέσης που προσδοκά την ζωή της, εξαρτάται από τι ζητά, τι ψάχνει ο ένας από τον άλλον, ώστε πραγματικά από το πρώτο λεπτό της γνωριμίας μας η ζωή μας είναι σημαντική γιατί είμαστε μαζί.
Ένα δεύτερο ραντεβού;
Τέλος μια σχέση που στη πρώτη γνωριμία δεν τα πήγε καλά, αλλά ξαναβρεθήκαν αυτοί που στο πρώτο τους ραντεβού απογοητεύτηκαν, σημαίνει ότι κάτι είδαν ο ένας στον άλλον που στην επομένη φορά ήταν πιο σημαντικό και ενδιαφέρον. Η πορεία προδιαγράφεται καλή εάν στη κάθε επομένη συνάντησή μας όλο και πιο πολύ θέλουμε να ξανά βρεθούμε.
Έτσι ακόμα και αν αυτή η πρώτη συνάντηση δεν σημαίνει τίποτα, στη συνέχεια μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί να είναι ένα εκρηκτικό πάθος που θα σβήσει μετά από λίγο, αλλά μπορεί και να είναι η αρχή ενός κεραυνοβόλου έρωτα που θα γεννήσει μοναδικές στιγμές αλλά και πολλές νύχτες συντροφικής ζωής, ώστε μετά από πολλά χρόνια να είναι μια έντονη γλυκιά ανάμνηση στη μνήμη μας…

Γράφει ο Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής – Νευρολόγος / Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. 
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή Λεωφόρος Κηφισίας 360 & Θερμοπυλών 2, Χαλάνδρι
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 7789890

E-mail: institute@askitis.gr (http://kontasou.com)