Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Η Θεατρολόγος- Ηθοποιός και Κριτικός Τέχνης Γιούλη Ζήκου… γράφει για «Το άνθος της ψυχής μου», της Κωνσταντίνας Φαρμάκη


ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ...
“Το άνθος της ψυχής μου”
Εγκαίνια / Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 ώρα 1800 Cafe Public Landstrasse-Hauptstrasse 173-175 Βιέννη
Διάρκεια Εκθεσης/ 21 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2017
Την Έκθεση τιμά με την παρουσία της η αγαπημένη συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη και παρουσιάζει η δημοσιογραφος της ΕΡΤ και θεατρολόγος Βίκυ Τσιανίκα
Η ζωγράφος Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης . Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν. Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης. Από το 2014 ζει κι εργάζεται στην Αυστρία. Το 2016 παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση στο Schloss Ottenstein Peygarten στην Κάτω Αυστρία. Τον Οκτώβριο παρουσιάζει την δεύτερη ατομική της έκθεση με έργα εμπνευσμένα από τα γραπτά της Αλκυόνης Παπαδάκη. Οπως γράφει η Θεατρολόγος- Ηθοποιός και Κριτικός Τέχνης Γιούλη Ζήκου προλογίζοντας τον κατάλογο της Έκθεσης.
«Η ζωγραφική της Κωνσταντίνας Φαρμάκη έχει μια ιδιαίτερη εκφραστική γλώσσα η οποία αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η ζωγράφος αντιλαμβάνεται τα στοιχεία του αισθητού κόσμου υπό την πραγματική σχηματική τους υπόσταση, όπως η αισθητική των εκφράσεων, η χρωματική τους ιδιαιτερότητα η συμβολική τους έννοια και η κατάθεση ψυχής της ζωγράφου. Από το πιο απλό σχήμα έως την πιο λεπτομερή προσωπογραφία (φωτογραφικός ρεαλισμός) η ζωγράφος εκφράζει στο έργο της τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η ίδια το πραγματικό ή το ιδεατό πρότυπο στέλνοντας μηνύματα που μπορούν να απαντήσουν στους προβληματισμούς και τις υπαρξιακές μας αναζητήσεις. Η γυναικεία φιγούρα η οποία παραπέμπει στη θηλυκότητα και την τρυφερότητα επικρατεί στους πίνακες της Κωνσταντίνας Φαρμάκη καθώς το ίδιο και η παιδική φιγούρα άρρηκτα δεμένες με την διαφάνεια των ζώων ενώ αντίθετα απουσιάζει ηχηρά το αντρικό σύμβολο.

Το άσπρο χρώμα στον πίνακα «Το άνθος της ψυχής μου»- λάδι σε καμβά Öl auf Leinwand 60χ80cm - που απεικονίζει το κοριτσάκι με το άλογο συμβολίζει την ελπίδα την υπέρτατη πίστη, την αθωότητα, την ειλικρίνεια ,και την καθαρότητα της ψυχής του μικρού κοριτσιού και του αλόγου. Το μαύρο χρώμα στον πίνακα «Το μπαλκόνι της ψυχής μου» -λάδι σε καμβά Öl auf Leinwand 60x80cm - συμβολίζει το φόβο και το θάνατο. Είναι τραγικό και σοβαρό και εμπνέει σταθερότητα και σοβαρότητα. Η γυναίκα στον πίνακα έχει γυρισμένη την πλάτη απεικονίζοντας την εσωστρέφεια, την ενδοσκόπηση, τις ανέκφραστες ικανότητες και το φόβο για το μέλλον. Και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας δίνοντας κίνηση στη γυναίκα που βαδίζει κοιτάζοντας το ανοιχτό παράθυρο με φόντο το τυρκουάζ χρώμα που εκφράζει την απέχθεια στους περιορισμούς και την καταπίεση και ενθαρρύνει τη γνώση την ειλικρινή επικοινωνία και την ελευθερία. Η ζωγράφος εκτός από το άσπρο και μαύρο χρησιμοποιεί απαλά χρώματα ροζ, γαλάζιο, τυρκουάζ, σκούρο πράσινο και κεραμιδί με έντονο συμβολισμό, που παραπέμπει στη μάθηση, το κύρος , τη δύναμη και τη συμφιλίωση με τον εαυτό μας. Αποκωδικοποιώντας τη θεματική των έργων της Κωνσταντίνας Φαρμάκη την ευχαριστώ για τα μηνύματα που εγώ εισέπραξα, γεμίζοντας την ψυχή μου μέσα από τον «Ανθό της ψυχής της».