Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

5 ρίσκα που πρέπει καθένας να πάρει πριν πεθάνει…


Δεν υπάρχει χειρότερο από την σκέψη που στριφογυρίζει...
στο μυαλό και μας κάνει να αναρωτιόμαστε "τι θα είχε γίνει αν είχα κάνει αυτό ή έστω αν το είχα προσπαθήσει".
Ο Τζεφ Χάντεν, αρθρογράφος και influencer στο LinkedIn, έκανε μια λίστα με πέντε πράγματα για τα οποία κανείς επιβάλλεται να πάρει 
ρίσκο έστω μια φορά στη ζωή του.
1. Να προσλάβεις ή να δώσεις προαγωγή σε κάποιον που "δεν πρέπει" να προσλάβεις ή να δώσεις προαγωγή
Ρωτώντας επιχειρηματίες, απαντούν πως ένας τουλάχιστον από τους καλύτερους υπαλλήλους τους είναι κάποιος στον οποίο έδωσαν ευκαιρία παρότι είτε δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια για την θέση, είτε ήταν πολύ νέος σε ηλικία, είτε άπειρος.
Γιατί όμως το έκαναν αυτό; Γιατί εντόπισαν ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ενθουσιασμό, εργασιακή ηθική, ευφυία αλλά και το ύφος και στυλ που ταίριαζε στη θέση.
Πολλές φορές μια τέτοια επιλογή που εμπεριέχει ρίσκο, φέρνει ένα άτομο με ποιοτικά χαρακτηριστικά που που δεν περίμενε καν ο εργοδότης ότι χρειάζονταν.
2. Να απολογηθείς για ένα μεγάλο λάθος που έκανες
Όλοι κάποτε τα έχουμε κάνει μαντάρα. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη: λόγια, πράξεις ή παραλείψεις.  Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν συχνά. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και λέμε συγγνώμη.
Αλλά μερικές φορές έχουμε κάνει κάτι τόσο κακό, τόσο σκανδαλώδες, τόσο άθλιο που δεν λέμε συγγνώμη. Είμαστε πάρα πολύ στενοχωρημένοι, πάρα πολύ ντροπιασμένοι, πάρα πολύ ταπεινωμένοι. Γι 'αυτό αποφεύγουμε ακόμα και να μιλάμε για αυτό, συχνά για χρόνια. Ευχόμαστε ότι απλά θα ξεχαστεί.
Αλλά αυτό δεν γίνεται. Και κάθε φορά που το σκεφτομάστε, αισθανόμαστε λίγο χειρότερα για τον εαυτό μας.
Η λύση είναι απλά μια ειλικρινής συγγνώμη. Μπορεί να είναι ταπεινωτικό, μπορεί να τα "ακούσουμε".
Αλλά θα ανακουφιστούμε γιατί το κάναμε. Και μπορεί επίσης να επιδιορθώσουμε μια φιλία ή σχέση που νομίζαμε ότι ήταν πέρα από κάθε ελπίδα αποκατάστασης.  Όμως, ποτέ δεν θα ξέρουμε αν δεν πάρουμε αυτό το ρίσκο.
3. Να αντιμετωπίσεις έναν από τους μεγαλύτερους φόβους σου
Διάλεξε κάτι που θες να κάνεις, αλλά φοβάσαι. Μην προσπαθήσεις να ξεπεράσεις το φόβο σου. Αποδέξου ότι θα πρέπει να φοβάσαι. Και στη συνέχεια κάνε αυτό που θες σε κάθε περίπτωση.
Στοίχημα ότι δεν θα είναι τόσο άσχημο όσο έχεις φανταστεί. Στην πραγματικότητα, κατά πάσα πιθανότητα θα διαπιστώσεις ότι ήταν απλώς φοβάσαι το άγνωστο. Αλλά ποτέ δεν θα ξέρεις αν δεν πάρεις αυτό το ρίσκο.
4. Κάνε κάτι που ονειρεύεσαι και οι άλλοι το περιφρονούν ή το γελοιοποιούν
Ασθενείς που έχουν λίγους μήνες ζωής συχνά εξομολογούνται πως θα ήθελαν να είχαν ζήσει έτσι όπως αυτοί ήθελαν και όχι όπως προσδοκούσαν οι άλλοι.
Το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι - κυρίως οι άνθρωποι που δεν γνωρίζεις καν - δεν έχει σημασία. Το τι θέλουν οι άλλοι να κάνεις επίσης δεν έχει σημασία.
Ίσως θα ήθελες να ξεκινήσεις μια επιχείρηση που καθένας λέει θα πρέπει να είσαι τρελός για να το δοκιμάσεις. Ίσως θα ήθελες να μάθεις να προγραμματισμό σε μεγάλη ηλικία, αλλά οι άλλοι λένε πως ένα γέρικο σκυλί δεν μπορεί να μάθει νέα κόλπα. Ο,τι και αν θες να κάνεις, αλλά έχεις διστάσει εξαιτίας όσων οι άλλοι άνθρωποι θα σκεφτούν ή να πουν, δώσε μια ευκαιρία στον ευατό σου να το πραγματοποιήσεις.
Άκου την κριτική, δέξου τα σχόλιο, υπέμεινε το γέλιο ή το χλευασμό ή ακόμη και την εχθρότητα, και συνέχισε να αξιολογείς τον εαυτό σου από τις προσπάθειές και τους στόχους σου.
Μπορεί να πετύχεις  ο,τι θέλεις να επιτύχεις ή ακόμα περισσότερα, αλλά ποτέ δεν θα ξέρεις αν δεν πάρεις αυτό το ρίσκο.
5. Κάνε το κάτι παραπάνω για κάποιον που δεν ξέρεις, απλά επειδή μπορείς
Δεν έχει σημασία τι αισθάνεσαι πως σου λείπει, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν λιγότερο από όσα έχεις.
Ένας από αυτούς χρειάζεται μόνο μια καλή κουβέντα, μια μικρή συμβουλή ή μια μικρή υποστήριξη.
Την επόμενη φορά που κάποιος σου ζητήσει βοήθεια, άρπαξε την ευκαιρία και κάνε ένα βήμα παραπάνω. Ρώτα  «μπορώ να σε βοηθήσει με αυτό, αλλά τι μπορώ να κάνω ωστε να υπάρξει πραγματικά τη διαφορά; Τι μπορώ να κάνω ώστε να σας βοηθήσει πραγματικά;"

Δοκίμασε το και μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου,  αλλά ποτέ δεν θα ξέρεις αν δεν πάρεις αυτό το ρίσκο… (e-radio.gr)