Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Τεράστιο κανόνι στην αγορά: Ποια εταιρεία τηλεπικοινωνιών είναι!!!


Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες εβδομάδες από το σχέδιο...
διάσωσης του Μαρινόπουλου, το οποίο περιλάμβανε εξαγορά από τον Σκλαβενίτη και γενναίο «κούρεμα» στα χρωστούμενα σε χιλιάδες προμηθευτές και ένα νέο «κανόνι» έρχεται να σκάσει στην δοκιμαζόμενη ελληνική αγορά.
Αυτό της Forthnet!
Οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης, λόγω τεραστίων χρεών της Forthnet και ίσως αναγκασθούν να επωμισθούν τελικά το κόστος μιας αναδιάρθρωσης που θα περιλαμβάνει κούρεμα και μετοχοποίηση δανείων.
Προς το παρόν μεταθέτουν το πρόβλημα, εισφέροντας 50-70 εκατ. ευρώ σε ομολογιακή έκδοση που δίνει ανάσα ζωής στη Forthnet και καθιστά εφικτή την αναχρηματοδότηση της.
Όμως το μέλλον της παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς οι Άραβες και οι εγχώριοι μεγαλομέτοχοί της αρνούνται να εισφέρουν κεφάλαια.
Πόσα λεφτά ζήτησε η Forthnet για να καλύψει ανάγκες
Για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες και να εξασφαλίσει αναχρηματοδότηση από τις τράπεζες, η διοίκηση της Forthnet ζήτησε 99 εκατ. από τους μετόχους της, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.
Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας εγγραφών είχαν μπει στα ταμία της μόνον το 0,12% αυτού του ποσού, δηλαδή, μόλις 120 χιλιάδες από τα 70 εκατ. ευρώ που ήταν το μίνιμουμ για να ισχύσει η συμφωνία με τις τράπεζες.
Οι τράπεζες για να καταφέρουν να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» αναγκάστηκαν τελικά να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος και να δώσουν τουλάχιστον 55 εκατ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα υπόλοιπα 10-15 εκατ. εισέφερε επενδυτική εταιρεία του Ντουμπάι.
Τα λεφτά αυτά είναι μια «στάλα στον ωκεανό»
Η Forthnet παίρνει «βαθιά ανάσα», αλλά δεν λύνει τα προβλήματα, καθώς συνεχίζει να «παράγει» ζημίες με ρυθμό 150 εκατ. ευρώ ετησίως και σύντομα δεν θα είναι πάλι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.
Ποιος θα είναι ο τολμηρός που θα βγάλει «τα κάστανα απ τη φωτιά»;
Στο σημείο αυτό, σανίδα σωτηρίας μπορούν να προσφέρουν μόνον οι τράπεζες, προς τις οποίες η Forthnet έχει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 330 εκατ. ευρώ και τουλάχιστον 70 εκατ. μεσομακροπρόθεσμες. Οι μεγαλύτερες οφειλές είναι προς την Εθνική.
Αν λοιπόν δεν δείξουν ενδιαφέρον για τη διάσωση της η Wind και η Vodafone, που κατέχουν αντίστοιχα 32,3% και 6,5% των μετοχών, το «κανόνι» θα περάσει στις τράπεζες, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια άλλη περίπτωση Μαρινόπουλου.
Ποιες λύσεις προτείνονται;
Για να διασωθεί και να καταστεί βιώσιμη Forthnet, θα χρειασθεί απαραιτήτως ένα γενναίο «κούρεμα» υποχρεώσεων και επιπλέον χρήματα στο ταμείο.
Επόμενη κίνηση θα είναι πιθανότατα η συγχώνευση της με την Wind. Από τη συνένωση θα προκύψει ένα ισχυρό επιχειρηματικό σχήμα με μεγάλο μερίδιο αγοράς, που μπορεί να καταστεί κερδοφόρο επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας και συνέργειες και αξιοποιώντας αποτελεσματικότερα το «όπλο» της Nova για την προσέλκυση συνδρομητών.
Τι θα κάνουν οι Άραβες μέτοχοι;
Η επενδυτική εταιρεία του Άραβα δισεκατομμυριούχου Αμπντούλ Αζίζ αλ Γκουρχέρ έχει αποκτήσει 20,64% της Forthnet, διαδεχόμενη ουσιαστικά την Emirates International Telecommunications , της οποίας ο ρόλος και η συμμετοχή έχουν περιορισθεί.
Η εταιρεία των Εμιράτων κατέχει τώρα μόνον 1,97% της Forthnet. Eχει όμως και έμμεση συμμετοχή μέσω της μαλτέζικης Go, η οποία εμφανίζεται ως δεύτερος βασικός μέτοχος με 22,63%.
Στην Go, που ήταν μέχρι τον περασμένο Ιούλιο θυγατρική της EIM, μεγαλύτερος μέτοχος είναι τώρα η Tunisie Telecom – και μέσω αυτής το τυνησιακό Δημόσιο και το Dubai Investment Group.
Κατά πόσο αξίζει να σωθεί η Forthnet;
Οι νέοι μέτοχοι είναι αυτοί που πίεσαν να μη συμμετάσχει η Go στην ομολογιακή έκδοση της Forthnet, υποστηρίζοντας ότι θα είναι «πεταμένα λεφτά». Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν στη γενική συνέλευση και οι μικρομέτοχοι, οι οποίοι προτιμούν μερίσματα και όχι επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Τα στελέχη της Forthnet πιστεύουν πάντως ότι η εταιρεία όχι μόνον μπορεί να σωθεί, αλλά έχει δυνατότητες να καταστεί κερδοφόρος σε βάθος χρόνο, αν γίνει αναδιάρθρωση δανεισμού και αποκτήσει ρευστότητα… (fimes)