Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου...


Ο φετινός εορτασμός των ΕΗΠΚ είναι για δεύτερη φορά...
αφιερωμένος στο δίπολο Βία και Ανεκτικότητα με πάνω από 130 εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν το τελευταίο τριήμερο του Σεπτεμβρίου σε όλη την Ελλάδα. Ζήτημα διαχρονικό, πολυδιάστατο και οδυνηρά επίκαιρο, είτε αφορά στην ιδεολογία ή και στην πράξη. Εκδηλώνεται ποικιλόμορφα και με διαφορετική δυναμική. Μπορεί να αφορά στην πολιτική ιδεολογία, την κοινωνική οργάνωση, αλλά και την προσωπική στάση απέναντι σε οτιδήποτε είναι ξένο ή παρεκκλίνει από τις νόρμες και τα «καθεστώτα» κάθε εποχής. (βλ. ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 23-25.9.2016)
Για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τρεις κεντρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Μουσείων, Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας- υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Μουσείων (Τμήμα Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών ) διοργανώνουν μια σπονδυλωτή εκδήλωση με τίτλο «ΔΙΩΓΜΟΙ: ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ». Προτείνουν έναν πολυεπίπεδο τύπο συνέργειας σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε χώρους πολιτισμού της Αθήνας και του Πειραιά που στοχεύει στο άνοιγμα των μνημείων και των μουσείων της πόλης στο ευρύ κοινό και στη συνομιλία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη ζωή.
Περισσότεροι από σαράντα πέντε (45) πολιτιστικοί φορείς, κρατικοί και μη, συνεργάζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού αυτού θεσμού και παρουσιάζουν εξήντα πέντε (65) δράσεις γύρω από την ευρύτερη θεματική των διωγμών, της βίας και της ανεκτικότητας (βλ. κατάλογο 1).
Μουσική, χορός, θέατρο, εικαστικά, ψηφιακές τέχνες, γκράφιτι, εκθέσεις και ντοκιμαντέρ, κινηματογράφος, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια, συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα στο οποίο η συμμετοχή είναι δωρεάν για το κοινό (εφόσον απαιτείται προσυνεννόηση ή κράτηση, αυτό σημειώνεται στο πρόγραμμα).


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το δείτε εδώ.