Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Κυκλοθυμία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε…


Η κυκλοθυμία, γνωστή και ως κυκλοθυμική διαταραχή...
συσχετίζεται πολλές φορές με τη διπολική διαταραχή, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα σωστό. 
Η κυκλοθυμία είναι μία πιο ελαφριά μορφή της διπολικής διαταραχής. Οι ακρότητες της μανίας και οι πτώσεις της κατάθλιψης είναι ορατές, με μικρές περιόδους ουδετερότητας ανάμεσα...
Η διαφορά τους βρίσκεται στην ένταση. Οι ασθενείς με διπολική διαταραχή θα βιώσουν σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια και κλινικά διαγνωσμένη μανία.
Οι ασθενείς που πάσχουν από κυκλοθυμία, στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου, μπορεί να φαίνεται πως απλά περνούν μια κακή περίοδο, και πως μετά τα πράγματα βελτιώνονται.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κυκλοθυμίας;
Εκτός από τις ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση, υπάρχουν και άλλα κριτήρια που θα καθορίσουν μια διάγνωση κυκλοθυμικής διαταραχής:
Βιώνετε αυτές τις αλλαγές στη διάθεση για τουλάχιστον 2 χρόνια
Τουλάχιστον μία φορά μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, νιώσατε πως το στρες σας ξέφυγε από τα φυσιολογικά επίπεδα και η κοινωνική σας ζωή παρέλυσε εξαιτίας του
Οι ουδέτερες περίοδοι, χωρίς συμπτώματα, δεν διαρκούν περισσότερο από τρεις μήνες
Τα συμπτώματά σας δεν είναι αρκετά έντονα για να υποδηλώνουν κάποια άλλη μορφή διπολικής διαταραχής
Κυκλοθυμία και διπολική διαταραχή: Ποια είναι η διαφορά;
Μόνο ένας γιατρός μπορεί με σιγουριά να καταλήξει σε διάγνωση, αλλά σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής είναι πιο σφοδρά, και μπορεί να παρεμποδίσουν σε μεγάλο βαθμό την υγιή κοινωνική ζωή του ατόμου. 
Τα ίδια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στην κυκλοθυμική κατάθλιψη, αλλά – ξανά – με μικρότερη ένταση. 
Τα συμπτώματα της κυκλοθυμίας μπορεί να μη διαρκέσουν περισσότερες από δύο εβδομάδες και να μην εμποδίσουν τόσο την καθημερινή ζωή του ατόμου.
Αναλόγως, η κλινική μανία είναι από τα πιο εξαντλητικά (και δυνητικά επικίνδυνα) συμπτώματα, ενώ η υπομανία που εμφανίζεται στην κυκλοθυμία είναι πιο ήπιας μορφής και δεν διαρκεί τόσο πολύ. 
Μπορεί να παρατηρήσετε απλά αυξημένη ενέργεια, ήπιας μορφής αϋπνία και αυξημένη ομιλητικότητα. 
Πολλοί ασθενείς δεν νιώθουν ότι χρειάζονται θεραπεία, αλλά απαιτείται προσοχή· μέχρι και στους μισούς ασθενείς, η κυκλοθυμική διαταραχή μπορεί να εξελιχθεί σε διπολική —ειδικά αν η διπολική διαταραχή βρίσκεται στο οικογενειακό ιστορικό.
Ποια είναι η θεραπεία της κυκλοθυμίας;
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη διπολική διαταραχή δεν είναι σίγουρο πως θα επιδράσουν σε έναν κυκλοθυμικό ασθενή. 
Τις περισσότερες φορές η κυκλοθυμία αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία, με τον ψυχολόγο να βοηθά τον ασθενή να αναγνωρίσει τι πυροδοτεί τα επεισόδια και πώς μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Με τον καιρό, και με ένα καλό σύστημα υποστήριξης, μπορείτε να ζείτε τη ζωή σας φυσιολογικά, χωρίς να αφήνετε την κυκλοθυμία να σας βάζει εμπόδια… (epirusblog)