Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

«Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια» … στο γραφείο της Κάλλης


Η μικρή Εβίτα όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πήγε...
για σαββατοκύριακο στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού για να τους βοηθήσει για τις προετοιμασίες της «Επετιοζμας» όπως χαρακτηριστικά λέει η γιαγιά…
Τι διαφορετικό θα συμβεί αυτή τη χρονιά;  Τι είναι τα Ενθαρρύνια και τι τα Αποθαρρύνια; Τι ρόλο θα παίξει ο «Πάνταμπορής»; Το γαλακτομπούρεκο, η πάστα φλώρα , η τούρτα από ποιον θα γίνουν τελικά;  Η επιμονή της Εβίτας να τα φτιάξουν όλα εδώ και τώρα, θα της βγει σε καλό; Κι αν  ναι πως θα τα καταφέρει;
Το νέο βιβλίο του Κωστή Μακρή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη  καταφέρνει με το χιούμορ, τα εφευρετικά στιχάκια με ομοιοκαταληξία, το παιχνιδιάρικο ύφος και «το ζύμωμα» των λέξεων,  να εξάπτει την φαντασία του μικρού αλλά και γιατί όχι και του μεγάλου αναγνώστη!
Με το πείσμα, τη θέληση,  την επιμονή και υπομονή της η Εβίτα καταφέρνει να κάνει μια μεγάλη έκπληξη στον παππού και στη γιαγιά της…
Σύμμαχοι της: τα Ενθαρρύνια, ο Πανταμπορής, τα Προσπαθόνια, ο Ακουναμαθαένης, τα Γλυκόλογα, τα Καντοξανά, ο Αχ- Τικαλά, οι Τρεις Μεγάλες Μπορούσες.
Εχθροί της: τα Αποθαρρύνια.
Ο αγώνας μεγάλος και δύσκολος που θα κρατήσει μια ολόκληρη νύχτα. Σε κάθε προσπάθεια- βήμα της η Εβίτα έχει να αντιμετωπίσει τις φωνές: «Θα αποτύχεις! Τίποτα δεν ξέρεις να κάνεις! Είσαι χαζή κι ανίκανη! Παράτα τα όσο είναι καιρός! Πριν κάνεις την πολύ μεγάλη ζημιά!»
Όλα αυτά συμβαίνουν στην κουζίνα της γιαγιάς την ώρα που κοιμούνται όλοι. Η Εβίτα δίνει μάχη με όλα αυτά τα πλασματάκια  που δεν είναι άλλα από αντικείμενα της κουζίνας καθώς και τα αρκουδάκια του παππού και της γιαγιάς.
Η εικονογράφηση γίνεται από τον ίδιο τον συγγραφέα, κάτι που σε συνδυασμό με το κείμενο σου δίνει την αίσθηση ότι καταθέτει την γλυκιά και τρυφερή ψυχή του ο Κωστής Μακρής. Περνώντας μηνύματα ενθάρρυνσης, προσπάθειας, επιβράβευσης, θάρρους, εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, την αξία της αγάπης αλλά και το ρόλο που έχουν ο παππούς και την γιαγιάς για τα παιδιά.
Οι εκδόσεις Πατάκη το εντάσσουν στην συλλογή σπουργιτάκια ηλικίας +5  που για μένα πιστεύω ότι είναι πολύ μικρή ηλικία, καθώς ο όγκος και η έλλειψη έγχρωμης εικονογράφησης  δε θα μαγνητίσει τον τόσο μικρό αναγνώστη. Ηλικιακά εγώ θα το έβαζα 7 με 8  και πάνω.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια

www.aylogyros news.gr