Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

13 Φεβρουαρίου: Σήμερα γιορτάζουμε τον έρωτα


Σήμερα γιορτάζουμε τον έρωτα, την αληθινή αγάπη, τον σεβασμό...
την εκτίμηση, την αφοσίωση και ότι μπορεί να έχει ένα ερωτευμένο ζευγάρι.
Όχι δεν είναι 14 Φεβρουαρίου, αλλά 13! Και είναι η γιορτή της αγάπης και του έρωτα για εμάς τους Χριστιανούς Ορθόδοξους, είναι των αγίων Ακύλα και Πρισκίλλας.
Η ξενόφερτη αυτή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης, για να κάνει πλούσιο τον ανθοπώλη! Γιατί αυτός την έφερε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ΄70.
Το γιατί γιορτάζουμε σήμερα, 13 Φεβρουαρίου τον έρωτα και όχι αύριο 14, γιατί είμαστε Έλληνες ερωτευμένοι και οφείλουμε να τιμούμε και να γιορτάζουμε τους αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο!!!
Ο Ακύλας, ένας νεαρός Εβραίος που είχε γεννηθεί στον Πόντο ταξίδεψε στη Ρώμη. Εκεί κατά πάσα πιθανότητα γνώρισε την Πρισκίλλα και παντρεύτηκαν.
Τα χρόνια που υπήρχαν αναταραχές από τους Ορθόδοξους Εβραίους και από τους Χριστιανούς Εβραίους, σχετικά με το πρόσωπο του Ιησού, αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Κλαύδιος. Αυτά τα γεγονότα τον οδήγησαν να διατάξει να εκκενώσουν την πόλη.
Κι έτσι το αγαπημένο ζευγάρι των σκηνοποιών έφθασε στην Κόρινθο το 50 μ.Χ. ζώντας ενάρετα και ευλαβικά.
Όταν ο Απόστολος Παύλος έφθασε στην Κόρινθο δέχθηκε τη θερμή φιλοξενία τους και τους δίδαξε την  ορθόδοξη πίστη. Αυτοί κατηχήθηκαν και βαπτίστηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του.
Ο Απόστολος Παύλος εντυπωσιάσθηκε τόσο για τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση, ώστε τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.
Αργότερα οι διώκτες του χριστιανισμού τούς συνέλαβαν και αποκεφάλισαν, χαρίζοντάς τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων.
Η μνήμη τους από το Ορθόδοξο εορτολόγιο είναι σήμερα 13 Φεβρουαρίου και τους τιμάμε όχι μόνο για το αποστολικό τους έργο, αλλά και για την συζυγική τους σχέση και την αγάπη και τον έρωτα που είχε ο ένας στον άλλον.
Χαρακτηριστικά ο ιερός Χρυσόστομος είπε:
«Δεν είναι η περιουσία που φέρνει τον πλούτο στους συζύγους, αλλά η μεταξύ τους αγάπη».
Χρόνια πολλά, με πίστη, αγάπη, αφοσίωση και έρωτα…

Καλλιόπη Γραμμένου
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια

Δημοσιογράφος- Συγγραφέας