Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Η Βασιλική Στρατικοπούλου, απαντά στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


«Είναι μεγάλο πράγμα να καρπίζεσαι τους καρπούς μιας νίκης όταν όλοι σε είχαν για ηττημένο…» δήλωσε κατά τη ροή της κουβέντας μας και πραγματικά η Βασιλική μέσα σε λίγα λεπτά κατάφερε να μας πει, όσα εμείς χρόνια προσπαθούμε να κατανοήσουμε…



Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Πέρασα ομολογουμένως ωραία παιδικά χρόνια παρ' ότι μεγάλωσα στην Αθήνα. Φυσικά μου λείπει η ανεμελιά των παιδικών χρόνων καθώς και στους περισσότερους φαντάζομαι. Η μοναδική μου έννοια ήταν το παιχνίδι και αισθανόμουν διαρκώς ότι τέλειωνε πολύ γρήγορα η μέρα.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
Η Χιονάτη!!! Ριψοκίνδυνη και ελεύθερη... Δεν συμβιβαζόταν με το μέτριο και πάντα έμπλεκε σε μπελάδες όπου στο τέλος έβγαινε νικήτρια. 

Τι είναι για εσάς οι φίλοι;
Ως μοναχοπαίδι έμαθα να εξαρτώμαι από τους φίλους ως δίοδος επικοινωνίας και επαφής. Μέγα λάθος γιατί έχω προδοθεί άπειρες φορές. Από τα λάθη φυσικά μαθαίνεις... Εδώ και χρόνια έχω πολύ καλούς "γνωστούς".

Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει;
Βεβαίως και θα συγχωρούσα κάποιον που με έχει πικράνει απλά δεν ξέρω εάν μετά θα είχε την ίδια θέση στην καρδιά μου. Ας πούμε ότι η σχέση μας θα ήταν σαν το "ραγισμένο γυαλί" που ποτέ δεν θα γίνει όπως πριν.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;
Θείο Δώρο.... Νομίζω η επιμονή μου!!! Με έχει βοηθήσει πάρα πολλές φορές το γεγονός ότι στέκομαι δίπλα από ανθρώπους που ξέρω ότι με έχουν αμφισβητήσει αλλά επιμένω και στο τέλος βγαίνω νικήτρια.. Είναι μεγάλο πράγμα να καρπίζεσαι τους καρπούς μιας νίκης όταν όλοι σε είχαν για ηττημένο. 

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Ως ελάττωμα... Νομίζω ότι επαναλαμβάνομαι... έχω την αίσθηση ότι ο άλλος δεν έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που του είπα και ως συνέπεια να του τονίζω πολλές φορές αυτό που του προείπα. Μου το έχουν επισημάνει οι γιοί μου αυτό το θέμα και προσπαθώ να βελτιώνομαι κάθε μέρα.

Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε;
Η μοίρα ήταν πού καλή μαζί μου μέχρι στιγμής. Αν θα άλλαζε κάποτε στάση, θα προσπαθούσα να την καλοπιάσω γράφοντας ένα βιβλίο προς χάρη της.

Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας;
Η αγάπη πρέπει να λέγεται και να δείχνεται με κάθε τρόπο. Είμαι πολύ εκδηλωτικό άτομο και την αγάπη μου την δείχνω με ποικίλους τρόπους. Στέλνω μηνύματα στα αγαπημένα μου πρόσωπα, μικρά συμβολικά δωράκια και φυσικά το λέω "σε αγαπώ".

Έχετε μετανιώσει ποτέ για κάτι;
Για το μόνο πράγμα που έχω μετανιώσει είναι που δεν έστειλα το βιβλίο μου αμέσως προς έκδοση και το κράτησα στο συρτάρι μου. Τώρα ήδη θα μέτραγε 5 χρόνια κυκλοφορίας.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Είμαι αισιόδοξο άτομο. Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και έτσι πορεύομαι.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;
Το δεύτερο βιβλίο μου μόλις τελείωσε με τίτλο "λευκή διαχωριστική γραμμή" και θα κυκλοφορήσει το νέο έτος και γράφω ήδη το τρίτο με τίτλο "το χθες που προσπέρασα". Όπως βλέπεις η συγγραφή με έχει συνεπάρει και δεν μου αφήνει χρόνο για κάτι άλλο.

Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας;
Μόνο τρία άτομα έχουν πρόσβαση στη ψυχή μου και μπορούν να την λεηλατήσουν: ο άντρας μου και οι δυο μου γιοί. Αυτοί ΠΟΤΕ δεν θα έκλεβαν κάτι από εμένα. Όλοι οι άλλοι δεν μπορούν να πλησιάσουν "το θησαυροφυλάκιο της ψυχής μου".

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει;
Λατρεύω όλα τα βιβλία... θεωρώ άδικο να τα κρίνουμε γιατί όλοι οι συγγραφείς έχουν καταθέσει τη ψυχή τους σε αυτές τις σελίδες. Δεν θα ήθελα να είχα γράψει κάποιο συγκεκριμένο, με ποιο δικαίωμα άλλωστε.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Δεν έχω γούρι, ούτε πιστεύω σε τέτοια. η μοίρα του καθενός είναι στα χέρια του και καλό είναι να την προκαλούμε κατά καιρούς όταν βλέπουμε ότι έχει αδρανήσει.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;
"ΌΤΙ ΓΊΝΕΤΑΙ, ΓΊΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ" πως αλλιώς θα προσπεράσεις μια κακοτοπιά;;;  Πιστεύοντας ότι παρακάτω θα υπάρξει κάτι καλύτερο.

Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε;
Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα. Το μόνο που θέλω είναι να ελπίζω ότι αυτό που ζούμε σήμερα είναι ο πάτος του βαρελιού οπότε φυσιολογικά θα ανέβουμε. Τα ΜΜΕ έχουν βαλτώσει χρόνια τώρα, από τον καιρό που στηριζόντουσαν στην δυστυχία των άλλων για να βγουν στην επιφάνεια. Μην τα ρίχνουμε όλα στην οικονομική κρίση κατά τη γνώμη μου.

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Η εξουσία φιμώνει τα πάντα...Δύσκολα σηκώνεις το ανάστημά σου σε κάποιον που ξέρεις ότι θα σε κατατροπώσει όσο σκληρό και άδικο και αν είναι αυτό.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων;
Ο φόβος και η απογοήτευση... Ο Έλληνας δεν πιστεύει στις δυνάμεις του, φοβάται να ανδρωθεί και να ζητήσει το δίκιο του. Είπαμε, ο ισχυρός δύσκολα κατατροπώνεται και η εποχή των ηρώων δυστυχώς δεν υπάρχει πια.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Την ισόβια φυλάκιση για να μην πω κάτι πιο βαρύ, στους ανθρώπους που βιάζουν σωματικά ή ψυχικά αθώα πλάσματα.

Ποιόν από τους πολιτικούς μας, θα θέλατε να τον δείτε ως ήρωα σε καρτούν;
Νομίζω τον κύριο Βενιζέλο. Η εμφάνισή του σε παραπέμπει σε ήρωα κινουμένων σχεδίων. 

Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους;
Την υποκρισία... Δυστυχώς μπορείς να πέσεις άνετα στα πλοκάμια της χωρίς να το καταλάβεις και η επαναφορά σου στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές είναι επώδυνη. Αυτό το γνώρισμα του ανθρώπου με τρομάζει.

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
Από τη στιγμή που μιλάμε για κακιά μάγισσα θα ήθελα να γίνω Πύθωνας, πανίσχυρος και αθόρυβος. 

Πιστεύετε στα όνειρα;
Όλοι οι συγγραφείς πιστεύουν στα όνειρα. Ζούμε στον δικό μας κόσμο, τον φανταστικό, στον ονειρικά πλασμένο.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Τη συμβουλή που θα έδινα σε ένα μικρό παιδί είναι αυτή που δίνω και στα παιδιά μου : "παν μέτρων άριστων" . Να μην τα θέλουμε όλα και τώρα, να αφήνουμε το χρόνο να κάνει τη δουλειά του και εμείς απλά να μην πάψουμε να ελπίζουμε για το καλύτερο. να ελπίζουμε πάντα ότι το αύριο λειτουργεί υπέρ μας.



Η Βασιλική Στρατικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κυπαρισσία. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών. Ζει και εργάζεται στα Φιλιατρά. Είναι καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και έχει δικό της φροντιστήριο ξένων γλωσσών εδώ και 17 χρόνια. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Cambridge με ειδικότητα στην δυσλεξία. Αυτό είναι το πρώτο της εγχείρημα στη συγγραφή μυθιστορήματος «Το παρελθόν μετράει στιγμές»



(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)