Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ο Φύλακας της Μνήμης και η Μέριλ Στριπ… (video)


Σ’ έναν φαινομενικά ουτοπικό κόσμο, όπου όλοι οι κάτοικοι μοιάζουν απόλυτα ευτυχισμένοι, συναντάμε τον νεαρό Τζόνας. Γύρω του επικρατεί παντού μια ανησυχητική αίσθηση αρμονίας, η οποία προκύπτει τεχνητά από έναν μηχανισμό που εξασφαλίζει τη διαγραφή της μνήμης απ’ όλους τους ανθρώπους...

Η συγκεκριμένη κοινότητα δεν έχει καμία αντίληψη της πείνας, της βίας, ή του πόνου. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν υπάρχει ούτε η έννοια της ελευθερίας, της επιλογής και της ατομικότητας.
Λαμβάνοντας καθημερινά μια υποχρεωτική ένεση, οι πολίτες της συγκεκριμένης ιδιόμορφης κοινωνίας είναι γενετικά σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μην βιώνουν συναισθήματα και να μη βλέπουν τα χρώματα στη φύση. Την ίδια στιγμή το επιστημονικά ελεγχόμενο περιβάλλον στο οποίο ζουν αποτρέπει οποιαδήποτε οπτική ιδιαιτερότητα η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση συναισθήματος ή να αλλάξει την ακολουθία του αρμονικού ουτοπικού περιβάλλοντος. Ζουν όλοι σε συνθήκες προστατευμένης ομοιομορφίας, με πανομοιότυπα σπίτια, πανομοιότυπα ρούχα και μια ενιαία οικογενειακή δομή.  
Οι οικογένειες, σε τούτη την ολότελα ασυνήθιστη κοινωνική δομή, καθορίζονται αυστηρά από την Επιτροπή των Πρεσβύτερων και αποτελούνται, υποχρεωτικά, από ένα ανδρόγυνο και δυο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, τα οποία ωστόσο δεν έχουν γεννηθεί από το ζεύγος. Η εκάστοτε τυποποιημένη οικογενειακή μονάδα παύει να υπάρχει από τη στιγμή που θα εκπληρώσει τον προορισμό της, να μεγαλώσει δηλαδή τα παιδιά της προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό του ελεγχόμενου περιβάλλοντος. Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν, ξεχνούν πλέον τους γονείς τους.
Ο Τζόνας, πέραν της αξιοσημείωτης ευφυΐας και της ακεραιότητας του χαρακτήρα του, έχει και κάτι ακόμη που τον καθιστά «ξεχωριστό» και διαφορετικό: τα ανοιχτόχρωμα μάτια του. Κατά την τελετή στην οποία ανατίθεται σε όλους τους νέους το επάγγελμά τους και ο προορισμός τους, η Αρχιπρεσβύτερη (Μέριλ Στριπ) επιλέγει τον Τζόνας για τη μοναδική θέση του Αποδέκτη Αναμνήσεων, αντικαθιστώντας τον προκάτοχό του, τον οποίον υποδύεται ο Τζεφ Μπρίτζες. Σ’ αυτό το υψίστης σημασίας πόστο για την κοινωνία, ο Τζόνας θα πρέπει να γίνει ο φύλακας όλων των αναμνήσεων που κατέχει η ανθρωπότητα από την περίοδο πριν την εποχή της Ομοιομορφίας.
Με αυτή την πρωτόγνωρη δύναμη της γνώσης στα χέρια του πλέον, συνειδητοποιεί ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι φανταζόταν – ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, τόσο γι’ αυτόν, όσο και για τους ανθρώπους που αγαπάει περισσότερο. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτό που σκέφτεται να κάνει είναι πρακτικά αδύνατο, ο Τζόνας θέλει να ξεφύγει απ’ αυτόν τον προστατευμένο κόσμο προκειμένου να σωθεί ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του – κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ κατά το παρελθόν.
«Ο Φύλακας της Μνήμης» είναι βασισμένος στο βιβλίο «Ο Δωρητής» της Λόις Λόουρι, το οποίο βραβεύτηκε το 1994 με το βραβείο Newbery Medal και έχει καταφέρει να πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς, μέχρι σήμερα… (news)
Η ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες στις 9 Οκτωβρίου…