Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Οι αξέχαστες ατάκες του Μίμη Φωτόπουλου...


Το σινεμά, το θέατρο, οι τέχνες έγιναν αναμφίβολα φτωχότερες. Ωστόσο, στα καλύτερα στιγμιότυπα της καριέρας του  ο υπέροχος Μίμης Φωτόπουλος  μας κληροδότησε ατάκες που έχουν...

στιγματίσει τις γενιές των Ελλήνων αλλά και την εγχώρια 7η τέχνη.
Στην  «Ωραία των Αθηνών»  , την κωμωδία του 1954 σε σενάριο και σκηνοθεσία   Νίκου Τσιφόρου  , ο  Μίμης Φωτόπουλος  κρατά έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους δίπλα στους υπέροχους  Νίκο Σταυρίδη, Βασίλη Αυλωνίτη, Γκέλυ Μαυροπούλου, Σπεράτζα Βρανα   και φυσικά την μοναδική  Γεωργία Βασιλειάδου  . ΟΙ διάλογοι μεταξύ τους ανεπανάληπτοι: 
Γεωργία Βασιλειάδου:  Και θα μ' αφήσεις μόνη με τον ταξιτζή;  
Μίμης Φωτόπουλος:  Ε, τώρα δε φοβάται πια. Σε συνήθισε.  
Η ατάκα  «Αόοοματος!!!»   υπήρξε σήμα κατατεθέν του Μίμη Φωτόπουλου. Ως ...αόματος επαίτης στην  «Κάλπικη Λίρα»  του 1955, σε σενάριο και σκηνοθεσία του   Γιώργου Τζαβέλλα  , ο Φωτόπουλος κατάφερε να γράψει ιστορία. 
Αν και έπαιξε σε πάρα πολλές ταινίες και άφησε χαρακτηριστικές ερμηνείες στην οθόνη, η καλύτερη (και αυτό είναι προσωπική εκτίμηση) εμφάνισή του ήταν ως Θόδωρος στην κωμωδία του 1962  «Ο Θόδωρος και το δίκανο»  , σε σκηνοθεσία του  Ντίνου Δημόπουλου   και σενάριο του  Νίκου Τσιφόρου.   
Οι διάλογοι με την υπέροχη κινηματογραφική του σύζυγο,  Νίτσα Τσαγανέα  , είναι ευφυέστατοι και απολαυστικοί: 
Μίμης Φωτόπουλος (Θόδωρος):  Πάρτυ; Το δίκανο! Η κόρη η δική μου σε πάρτυ; .....  Ν. Τσαγανέα (Αγγελική):  Κόρη μου είναι και θα πάει.  Μίμης Φωτόπουλος (Θόδωρος):  Ωραία. Η μισή δική σου θα πάει και η άλλη μισή δική μου, από τη μέση και κάτω, θα μείνει σπίτι!   

Βέβαια, η κλασική αγαπημένη ατάκα του πάλι απευθυνόμενος στην Ν.Τσαγανέα:  «Και έχει ένα περίεργο σχήμα η μύτη σου απόψε»  σίγουρα είναι από εκείνες που κάνουν τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο να παραμένει αξεπέραστος… (msn)