Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Να χωρίσεις ή να μην χωρίσεις; Ιδού το ερώτημα...


Πολλές φορές αναρωτιέσαι κοιτάζοντας το ταβάνι αν η σχέση σου είναι καλή και ώρες ώρες πιάνεις τον εαυτό σου να υπερβάλλει νιώθοντας στο τέλος αχάριστος που δεν εκτιμάς αυτό...

το αγγελούδι δίπλα σου! Ειδικοί έρχονται να σε ξυπνήσουν από τα ψυχανεμίσματά σου και να σου δείξουν ορισμένα σημάδια που είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή, ευτυχισμένη και ικανοποιητική σχέση. Ποιο είναι το μυστικό των ευτυχισμένων ζευγαριών;
1. Αγάπη και εκτίμηση
Η αγάπη είναι, φυσικά, το βασικό συστατικό σε κάθε ευτυχισμένη και ρομαντική σχέση. Αλλά μερικές φορές ξεχνάτε την εκτίμηση, έναν από τους βασικούς παράγοντες που κρατά ζωντανή την αγάπη. «Λέω στους πελάτες μου να μην παίρνουν τον σύντροφό τους ως δεδομένο» λέει ο Rachel Sussman, ψυχοθεραπευτής και ειδικός σχέσεων. «Οι μικρές πράξεις καλοσύνης, το ευχαριστώ, η περιποίηση, ο καφές για τον σύντροφό σας, είναι τα μικροπράγματα που ανοίγουν έναν μεγάλο κοινό δρόμο.»
2. Έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων
Σε μια υγιή σχέση μπορείτε να ανοίξετε την καρδιά σας και να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας χωρίς να αντιμετωπίζετε τη σκωπτική διάθεση από την πλευρά του συντρόφου σας. «Είναι πολύ σημαντικό να είστε σε θέση να αρθρώσετε αυτό που σας ενοχλεί στον σύντροφό σας» λέει ο Sussman. «Η ανοιχτή επικοινωνία και η εποικοδομητική κριτική είναι μια ευκαιρία για τους δυο σας να ρίξετε μια ματιά στον εαυτό σας και να ωριμάσετε.»
3. Επίλυση συγκρούσεων εποικοδομητικά
Οι ειρωνείες ή οι καβγάδες δεν είναι χαρακτηριστικά σταθερών σχέσεων. Ένα συνειδητοποιημένο ζευγάρι είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα δύσκολα μέσα από εποικοδομητικό διάλογο με σεβασμό και έμφαση στην εξεύρεση λύσεων.
4: Υγιής σεξουαλική ζωή
Ας το παραδεχτούμε, το σεξ είναι αυτό που χωρίζει τους φίλους από τους εραστές, σημειώνει ο Sussman. «Είναι πολύ σημαντικό να έχετε τον δικό σας ορισμό στη σεξουαλική ζωή» λέει ο Sussman. Είτε κάνετε σεξ κάθε δεύτερη ημέρα ή κάθε δεύτερη εβδομάδα (ή λιγότερο), τα ικανοποιημένα ζευγάρια είναι ευχαριστημένα με την ποιότητα και το πάθος του συντρόφου τους και έχουν «θέσει» τη συχνότητα που λειτουργεί γι’ αυτούς.
5. Στόχοι και αξίες βρίσκονται σε συγχρονισμό
Είτε πρόκειται για το γεγονός ότι εσείς και ο σύντροφός σας θέλετε δύο παιδιά είτε έχετε τα ίδια θρησκευτικά πιστεύω, οι κοινές αξίες και στόχοι βοηθούν να κρατήσει ένα ζευγάρι συνδεδεμένο και να ακολουθήσει κοινή πορεία. 
6.  Ο ποιοτικός χρόνος είναι προτεραιότητα
Τα ευτυχισμένα ζευγάρια είναι ευχαριστημένα με το ποσό του χρόνου που περνούν μαζί και κάνουν δραστηριότητες που πραγματικά απολαμβάνουν. «Τα ζευγάρια συνήθως απομακρύνονται επειδή έχουν σταματήσει να περνάνε χρόνο μαζί και να διασκεδάζουν μαζί» λέει ο Sussman. «Έτσι ξεκινήστε δραστηριότητες, πηγαίνετε στο γυμναστήριο μαζί, βόλτα με ποδήλατα, περάστε χρόνο με τους φίλους, ταξιδέψτε.»
7. Αίσθηση ελευθερίας

Τα σταθερά ζευγάρια εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και δεν αισθάνονται ασφυξία. «Η σχέση δεν θα πρέπει να είναι ένα βάρος για εσάς και να τρώει τα σωθικά σας, αλλά να αναπνέετε ζωή μέσα από τη σχέση σας» σημειώνει ο Sussman... (flowmagazine)